apă

De ce e important să ne hidratăm

Atunci când nu avem suficientă apă în organism și suntem deshidratați, capacitatea corpului de autoreglare și autovindecare este blocată.

Funcţiile de bază ale organismului precum reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, metabolismul celular, funcționarea optimă a creierului, a rinichilor și realizarea digestiei sunt afectate. Suntem 50-60% apă, prin urmare aceasta este vitală pentru supraviețuire și buna funcționare a organelor corpului nostru.

O scădere cu 1-3% a volumului de apă din organism conduce la scăderea transportului substanțelor nutritive și a oligoelementelor, precum și a oxigenului către țesuturi. Apar astfel dificultățile de concentrare, durerile de cap, oboseala, irascibilitatea, digestia defectuoasă și constipația, durerile neasociate unor lovituri ori infecții și urinarea redusă.

“Hidratarea este o condiție esențială pentru funcţionarea sănătoasă a inimii și reglarea tensiunii arteriale. În caz de caniculă este necesară creșterea cantității de lichide consumate”, precizează Dr. George Pavel, medic specialist cardiolog în cadrul Centrului Medical Multidisciplinar Bella Praxis.

Deshidratarea și senzația de foame

Cartilajele slăbesc atunci când corpul este deshidratat, ceea ce se traduce în dureri ale articulațiilor. În plus, celulele deshidratate sunt astfel lipsite și de energie. Adesea este confundată senzația de sete cu cea de foame. A mânca mai mult decât de obicei în timp conduce la creșterea în greutate.

Hidratarea insuficientă încetinește procesul digestiv. În caz de deshidratare cronică, colonul isi va lua apa din alte surse, iar materiile fecale vor trece prin intestinul gros mult mai încet, conducând la apariția constipaţiei.

Oricine poate ajunge în situația de a fi deshidratat, soluția fiind consumarea unei cantități mai mari de fluide. Este însă nevoie de atenție specială în cazul copiilor mici și a celor vârstnici. Cea mai frecventă cauză a deshidratării la copii mici este diarea și voma. Persoanele în vârstă au de regulă un nivel mai redus de apă în corp. De asemenea, pot avea unele condiții sau pot urma tratamente ce cresc riscul deshidratării. Astfel, afecțiuni gen infecții ale plămânilor sau ale vezicii urinare pot avea drept consecință apariția deshidratării la adulții în vârstă.